OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Kajenské korenie a zažívací trakt

 

Kajenské korenie a zažívací trakt

 Podľa University of Maryland Medical Center je kajenské korenie používané domorodými Američanmi ako korenie do jedla a na liečenie chorôb viac ako 9000 rokov. Ako liek sa kajenské korenie používa zvonka pri liečbe ochorení, ako sú bolesti kĺbov a artritídy, a môže byť používaný aj vnútorne na liečbu rôznych zažívacích problémov.

Trávenie

Kajenské korenie sa tradične používa na liečbu bolesti brucha, bolestí a kŕčov z plynatosti a na ďalšie tráviace ťažkosti. Účinnou látkou je kapsaicín, ktorý spôsobuje "pálenie", keď ho ochutnáte. Kapsaicín v stimuluje vytváranie zvýšeného množstvo tráviacich enzýmov v žalúdku a črevách, čím pomáha tráveniu. Podľa vedcov University of Maryland Medical Center existujú dôkazy, že kapsaicín môže byť účinný aj v liečbe pálenia záhy.

Tráviaci trakt

Štúdia zverejnená v marci 1998 v časopise "The Journal of Nutrition", predložila dôkazy, že pálivé korenia ako napríklad kajenské korenie môže reagovať s epitelovými bunkami zažívacieho traktu zvýšením ich priepustnosti. Kajenské korenie bolo jedným z niekoľkých testovaných korení, pri ktorých bolo zistené zvýšenie transepithelialmeho elektrického odporu buniek (TER) a zvýšenie ich priepustnosti. Na základe týchto pozorovaní prišli výskumníci k záveru, že by tento jav mohol mať význam najmä pri výskume potravinovej intolerancie a alergie.

Parazity

Kajenské korenie je bežne používané v alternatívnej medicíne na ničenie parazitov v zažívacom trakte. Avšak to, že kajenské korenie ničí črevné parazity, nebolo potvrdené žiadnym vedeckým výskumom. V každom prípade sa kajenské korenie používa aj na liečbu parazitov u zvierat. Projekt spracovaný na McGill University odporúča zmes vyrobenú z tinktúry z kajenského korenia, paliny pravej v prášku, medu a múky ako prírodnú liečbu na odčervenie pre dobytok.

Referencie

·                     The University of Maryland Medical Center: Cayenne

·                     Ecological Agriculture Projects: The Control of Internal Parasites in Ruminants;

·                     "The Journal of Nutrition"; Hot Spices Influence Permeability of Human Intestinal Epithelial Monolayers; E. Jensen-Jarolim, et al; March 1998

 

Kajenské korenie a zápal slepého čreva 

Zápal slepého čreva tvorí veľké percento núdzových operácií brucha. Až 75.000 ľudí ročne v Spojených štátoch potrebuje túto operáciu. Zápal slepého čreva sa obvykle objavuje po črevnej infekcii. Zachytené výkaly, jedlo a infekcia môžu viesť k zápalu. Rodinná anamnéza zápalu slepého čreva a nižší rovnako ako vyšší vek zvyšuje riziko výskytu tohto stavu. Zápal slepého čreva môže spôsobiť celý rad príznakov vrátane straty chuti do jedla, vracania, hnačky, nízkej teploty, častého močenia a bolesti, ktorá začína v blízkosti pupku a pohybuje sa smerom k pravej strane brucha.

Liečba

Neexistujú žiadne preukázané opatrenia na prevenciu zápalu slepého čreva, ale diéta obsahujúca čerstvé ovocie a zeleninu vrátane kajenského korenia a iných druhov papriky môže pomôcť znížiť riziko. Štandardná liečba tohto stavu si vyžaduje aj chirurgický zákrok a antibiotiká.

Upozornenie

Príznaky zápalu slepého čreva vyžadujú okamžitú lekársku starostlivosť. Kajenské korenie nie je štandardný a obvyklý liek na prevenciu alebo liečbu slepého čreva. Aj keď  má kajenské korenie dlhú históriu liečebného použitia, môže vyvolať niektoré nežiaduce účinky ako napríklad podráždenie žalúdka. Konzumácia príliš veľkého množstva kapsaicínu môže poškodiť pečeň a obličky. Kajenské korenie môže ovplyvňovať niektoré lieky, vrátane ACE inhibítorov, aspirínu a liekov na riedenie krvi.

Referencie

·                     University of Maryland Medical Center: Cayenne

·                     University of Maryland Medical Center: Appendicitis

·                     New Mexico State University; Medicinal Plants of the Southwest; Capsicum Spp.; Yvonne Tso, et al.; February 2008