OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Cayenne

 

Zdravotné benefity

§         Hoci neznesiteľne pálivý a to aj v malom množstve, je Kajenské korenie jedno z mála korení s najvyššou koncentráciou minerálnych látok, vitamínov a niektorých fytoživín, ktoré majú potenciálne priaznivý účinok na ľudské zdravie v dôsledku svojich antioxidačných, antibakteriálnych, antivírusových, protizápalových a protialergických vlastností. Tieto látky ďalej podporujú imunitný systém, zdravý zrak a znižujú riziká degenerácie v súvislosti so starnutím. Niet divu, že toto korenie má svoje nezastupiteľné miesto v modernej aj tradičnej medicíne na prevenciu a liečenie chorôb.

§         Kajenské korenie obsahuje kapsaicín, ktorý je zmesou alkaloidov priaznivo pôsobiacich na zdravie, ktorý mu dáva silný štipľavý pikantný charakter. Laboratórne štúdie na pokusných zvieratách  ukázali, že kapsaicín má antibakteriálne, anti-karcinogénne, analgetické a anti-diabetické vlastnosti. Pri správnom použití tiež znižuje hladinu triglyceridov a LDL cholesterolu najmä u obéznych jedincov.

§         Čerstvé Kajenské korenie, červené alebo zelené, sú bohatým zdrojom vitamínu C. 100 g čerstvej papriky obsahuje približne 76,4 mg alebo o 127% odporúčanej dennej dávky (RDA). Vitamín C je silný antioxidant rozpustný vo vode. To je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v tele. Kolagén je hlavný štrukturálny proteín v tele potrebných pre zachovanie integrity ciev, kože, orgánov a kostí. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vitamín C pomáha telo chrániť pred skorbutom, posilňuje imunitu a odstraňuje škodlivé, zápalové látky a voľné radikály z tela.

§         Kajenské korenie je pravdepodobne z pikantného korenia najbohatším zdrojom vitamínu A. Iba 100 g Kajenského korenia má  prekvapivo až 1 387 % vitamínu A (100 percent – denná dávka). Navyše táto cenná korenina tiež obsahuje anti-oxidanty, ako sú flavonoidy, karotény, luteín, zeaxantín a kryptoxantíny., ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými účinky voľných radikálov generovaných pri strese alebo pri chorobe.

§         Kajenské korenie obsahuje veľmi vysoké hladiny základných minerálov. Dokonca aj pravidelná konzumácia v malých množstvách môže poskytnúť dostatočné množstvo železa, medi, zinku, draslíku, mangánu, horčíku a selénu.

§         100 g Kajenského korenia poskytuje 47% z denného požadovaného množstva draslíka. Draslík je dôležitý elektrolyt vo vnútri bunky a v telesných tekutinách, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak a proti účinkom sodíka.

§         Kajenské korenie je tiež bohaté na  skupinu vitamínov B-komplex, ako sú niacín, pyridoxín (vitamín B-6), riboflavín a tiamín (vitamín B-1). Tieto vitamíny sú nevyhnutné v tom zmysle, že je telo potrebuje doplňovať z vonkajších zdrojov. B-komplex vitamínov uľahčuje bunkový metabolizmus cez rôzne enzymatické funkcie.

§         Kajenské korenie majú celkovo prekvapivo vysoké množstvo vitamínov a minerálov. V 100 g obsahujú (v % odporúčanej dennej dávky)

127%    vitamín C (kyselina askorbová),

39%      vitamínu B-6 (pyridoxín),

54%      niacínu,

71%      riboflavín,

1387%  vitamínu A,

97,5%   železa,

41%      medi,

43%      draslíka,

ale žiadny cholesterol.